Ψυχοθεραπεία2020-08-11T01:00:31+03:00

Ψυχοθεραπεία

Σε ποιους απευθύνεται η ψυχοθεραπεία;2020-03-28T17:57:34+03:00

Η ψυχοθεραπεία απευθύνεται αφενός στους ανθρώπους που αισθάνονται ότι αντιμετωπίζουν δυσκολίες σε ψυχολογικό επίπεδο και αφετέρου σε κάθε άνθρωπο που επιθυμεί να γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό του και να βελτιώσει –μέσα από την προσωπική του ανάπτυξη- την προσωπική, κοινωνική και επαγγελματική του ζωή.

Είναι εσφαλμένη η πεποίθηση ότι η ψυχοθεραπεία απευθύνεται αποκλειστικά και μόνο σε άτομα που αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα. Η ψυχοθεραπεία μπορεί να οδηγήσει κάθε άνθρωπο που επιθυμεί στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής του.

Ποιες στάσεις και συμπεριφορές χρήζουν ψυχολογικής υποστήριξης;2020-03-28T17:58:03+03:00

Σε γενικές γραμμές, όπως προαναφέρθηκε, η ψυχοθεραπεία απευθύνεται σε κάθε άνθρωπο που επιθυμεί να γνωρίσει τον εαυτό του και να προσανατολίσει τη ζωή του σε μία θετικότερη κατεύθυνση.

Ωστόσο, υπάρχουν συμπεριφορές που εκδηλώνονται και επηρεάζουν τη λειτουργικότητα και την ποιότητα ζωής του ανθρώπου και για τις οποίες θα ήταν σκόπιμο κανείς να απευθυνθεί σε ειδικό ψυχικής υγείας. Ενδεικτικές συμπεριφορές είναι οι ακόλουθες:

  • Βίωση συναισθημάτων θλίψης, μοναξιάς και επίμονη αίσθηση του ανικανοποίητου

  • Διατροφικές δυσκολίες που συνοδεύονται από έντονες αυξομειώσεις του βάρους

  • Έντονο άγχος που επηρεάζει την καθημερινή ζωή του ατόμου

  • Δυσκολίες στις κοινωνικές συναναστροφές, κ.ά.

Τα παιδιά χρειάζονται ψυχολογική υποστήριξη;2020-03-28T17:58:45+03:00

Τα παιδιά στην καθημερινότητά τους έρχονται συχνά αντιμέτωπα με γεγονότα και καταστάσεις που τους προκαλούν συναισθηματική πίεση και ενδέχεται να επηρεάσουν τη λειτουργικότητά τους στο οικογενειακό, κοινωνικό και σχολικό τους  περιβάλλον. Η ψυχολογική υποστήριξη ανταποκρίνεται στις ανάγκες του νεαρού ατόμου που βρίσκεται αντιμέτωπο με τη βίωση αρνητικών συναισθημάτων, τα οποία επιδρούν αρνητικά στη ψυχική του υγεία.

 Ενδεικτικά ορισμένες περιπτώσεις που η ψυχολογική υποστήριξη θα μπορούσε να φανεί ωφέλιμη για τα παιδιά και τους εφήβους είναι: δυσκολίες στην οικογενειακή και σχολική ζωή, δυσκολίες στην κοινωνική αλληλεπίδραση, έντονο άγχος, βίωση πένθους και άλλων ψυχοτραυματικών γεγονότων, κ.ά.

Ποιοι αναλαμβάνουν την ψυχολογική υποστήριξη των παιδιών και των εφήβων;2020-03-28T17:59:11+03:00

Την ψυχολογική υποστήριξη των παιδιών και των εφήβων αναλαμβάνουν ειδικοί ψυχικής υγείας (ψυχίατροι και ψυχολόγοι) με εξειδίκευση στην υποστήριξη ατόμων παιδικής και εφηβικής ηλικίας.

Τι ακριβώς είναι η θεραπεία συμπεριφοράς;2020-03-28T17:59:37+03:00

Η Θεραπεία Συμπεριφοράς εφαρμόζεται από ψυχολόγο σε παιδιά και εφήβους , είτε με προβλήματα συμπεριφοράς, -όπως επιθετική συμπεριφορά, δυσκολία στη συνεργασία και συνεπώς διαταραγμένες σχέσεις με την οικογένεια και το κοινωνικό περιβάλλον- είτε με χαμηλή αυτοπεποίθηση και συναισθηματικές δυσκολίες. Επίσης, εφαρμόζεται σε περιπτώσεις φοβιών, άγχους, τραυλισμού κ.ά

Η Θεραπεία Συμπεριφοράς, η οποία αποτελεί κομμάτι της ψυχοθεραπευτικής διαδικασίας, βασίζεται σε θεραπείες μάθησης και επικεντρώνεται στην τροποποίηση της συμπεριφοράς.

Λειτουργεί συνήθως συνδυαστικά με τη Συμβουλευτική Γονέων, αφού τις περισσότερες φορές εμπλέκεται όλη η οικογένεια.

Αρχικά ο ψυχολόγος λαμβάνει ένα λεπτομερές ιστορικό από τους γονείς και την πρώτη συνάντηση με το παιδί. Ο ψυχολόγος στην πορεία των συναντήσεων θα προσπαθήσει να εντοπίσει τα πρωτογενή και δευτερογενή αίτια της συμπεριφοράς και να κρίνει αν χρειάζεται κάποια άλλη συνδυαστική θεραπεία. (π.χ εργοθεραπεία ή ειδικό μαθησιακό).

Μέσα από τις ατομικές συνεδρίες δίνεται η ευκαιρία στο παιδί να εκφραστεί, να εκτονωθεί και να υιοθετήσει νέες αποδεκτές συμπεριφορές έκφρασης.

Στα μικρότερα παιδιά η διαδικασία αυτή περιλαμβάνει διάλογο και παιχνίδι , ενώ στους εφήβους  εξελίσσεται κυρίως μέσω συζήτησης, καθώς η αλλαγή επιχειρείται συνειδητά.

Τι είναι οι Ομάδες Συναισθηματικής Ανάπτυξης;2020-03-28T18:00:05+03:00

Οι ομάδες συναισθηματικής ανάπτυξης απευθύνονται σε συνομήλικα παιδιά ή εφήβους. Μέσα από τις ομάδες συναισθηματικής ανάπτυξης δίνεται η ευκαιρία στα παιδιά να αλληλοεπιδράσουν, να συνεργαστούν και να εκφραστούν. Παράλληλα, εκπαιδεύονται στον χειρισμό και στην έκφραση των συναισθημάτων τους . Μαθαίνουν να αναγνωρίζουν τη συμπεριφορά τους αλλά και την επίδραση της στο περιβάλλον τους. Επίσης, μέσω των ομάδων συναισθηματικής ανάπτυξης δίνεται η ευκαιρία στα παιδιά να λαμβάνουν πρωτοβουλίες, ενισχύεται η αυτοπεποίθησή τους και επιτυγχάνεται η γενίκευση της επιθυμητής συμπεριφοράς στο κοινωνικό περιβάλλον.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Για οποιοδήποτε ερώτημα έχετε μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας. Θα χαρούμε πολύ να σας εξυπηρετήσουμε.